Valimiz Mustafa Masatlı, Turizm Danışma Ofisini Amasya Turizminin Hizmetine Açtı
Valimiz Mustafa Masatlı İlimiz turizmine hizmet edecek olan Turizm Danışma Ofisi ile muhtelif yerlerde bulunan tarihi ve kültürel yapılar için hazırlanan tanıtım tabelalarının açılışını gerçekleştirdi. Açılışa ayrıca Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Vali Yardımcısı B. Sıtkı Dağ, protokol üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Programda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Bilal Eken, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı ve Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil yerli ve yabancı turistlerin rahatlıkla hizmet alabileceği Turizm Danışma Ofisinin Amasya’mıza hayırlı olmasını temenni ettiler.
Valimiz Mustafa Masatlı ise konuşmasında şunları kaydetti: “Son yüzyılda dünyada, başta havayolu olmak üzere, ulaşım vasıtalarının hızlı bir gelişim göstermesi ve insanların gelir seviyesinin yükselmesi turizm faaliyetlerini de arttırmıştır. Ülkemizin bulunduğu coğrafya insanlık tarihine dair sayısız tarihi ve kültürel mirası barındırması sebebiyle tüm insanlığın ilgisini çekmektedir. Devletimiz de turizmde Ülkemizin hak ettiği seviyelere gelmesi için son 18 yılda önemli proje ve yatırımlara imza atmıştır. Artık Türkiye sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerle, modern turizm tesisleriyle, sektörde istihdam edilen kalifiye iş gücü ile dünyada en çok turist ağırlayan Ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkemizin tanıtımının tek elden yapılabilmesi maksadıyla son olarak Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kurulmuş ve dijital ortamda yayın yapan ‘goturkey’ platformuyla Amasya’mızın da içinde yer aldığı illerimizin tanıtım faaliyetlerine başlanmıştır.
Amasya’ya baktığımızda ise, binlerce yıllık tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve Anadolu coğrafyasının kadim şehirlerinden biri olduğunu görmekteyiz. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı Medeniyetinden kalan sayısız tarihi eseri barındıran Amasya, Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından da ‘Marka Kent’ ilan edilmiştir. Harşena Kalesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesine alınması bu şehrin önemini bir kez daha gün yüzüne çıkarmıştır. Bizde bu bilinçle hem geçmiş medeniyetlerin mirasına sahip çıkmak, hem de Amasya’nın turizm potansiyelini en üst seviyede kullanmak adına çeşitli çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmaların en önemlilerinden biri Harşena Kalesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesine alınmasıdır. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın rehberliğinde Amasya Belediyemiz ile uyum içerinde çalışmalarımız hızla devam etmektedir.
Kültür ve Turizm alanındaki önemli bir projemiz de Kılıçaslan İlkokulu olarak bilinen tarihi yapının Geleneksel Osmanlı El Sanatları Merkezine dönüştürmesidir. Bu merkez sayesinde hem unutulmaya yüz tutmuş el sanatları tekrar hayat bulacak, hem de burada yer alacak iş ve sanat atölyeleri vasıtasıyla İlimizdeki istihdama ve sanatsal eğitime katkı sağlanacaktır. Ayrıca Sofular Mahallesindeki tarihi dokunun turizme kazandırılması konusunda önemli mesafe kat etmiş durumdayız. Yine Venk Suyu olarak bilinen ve önemli bir inanç turizmi noktası olan tarihi mirası da Amasya turizmine kazandırmak için çalışmalarımız devam etmektedir. Bununla birlikte uzun yıllardır doğa şartları ve bakımsızlık nedeniyle harap olmuş ve tarihi kayıtları mevcut olmayan Anonim Türbeyi de tekrar ihya ederek, çevresindeki düzenlemeyle birlikte yerli ve yabancı misafirlerimizin uğrak noktalarından biri haline getirmeyi hedefliyoruz.
Doğa turizminde ise özellikle Boraboy Gölünün yılın 12 ayı ziyaretçilere hizmet verecek şekilde düzenlenmesi için çalışmaktayız. Amasya’daki nitelikli konaklama tesisi açığını kapatmak maksadıyla İl Özel İdaremize bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Büyük Amasya Otelini kapsamlı bir tadilata alarak, modern bir görünüme kavuşturuyoruz. Ayrıca halihazırda 4 olan coğrafi işaret sayımıza 8 yeni ürünü eklemek için çalışmalarımız devam etmektedir. Amasya’yı ziyaret eden turist sayısı son yıllarda yukarı yönlü bir ivmelenmeyle düzenli olarak artmış ve 2019 yılında zirve noktasına ulaşmıştır. Ancak 2020 yılı ile birlikte tüm dünyayı etkisi altına alan salgın hastalık nedeniyle turist sayımız beklentilerin altında kalmıştır. Bu yaz itibariyle Ülkemizde ve İlimizde salgın hastalığın etkilerinin hızla azalmaya başlamasıyla geçen yıla oranla iyi bir sezon geçireceğimize inanıyoruz.
Bugün de Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği tarafından hazırlanan proje sonucu OKA tarafından finanse edilen Turizm Danışma Ofisimiz ile İlimizin muhtelif yerlerindeki tarihi ve kültürel yapıların tarihe dokuya uygun şekilde hazırlanan tanıtım tabelalarının açılışını yapacağız. Buradan şunu da ifade etmek isterim ki salgın süreci ilimizde çok iyi şekilde yönetilmektedir. Aşılamada Ülkemiz genelinde daima ilk sıralardayız. Tarihi ve kültürel mekânlarımız ile turizm işletmelerimiz de salgınla ilgili tüm tedbirlerini almış durumdadır. Yerli ve yabancı misafirlerimiz gönül rahatlığıyla Amasya’mıza gelebilir ve bu eşsiz güzelliklerin tadını çıkarabilirler. Bu düşüncelerle açılışını yapacağımız Turizm Danışma Ofisi ve tarihi dokuya uygun bilgilendirme tabelalarının turizm sektörüne ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Konuşmaların ardından Valimiz ve protokol üyeleri tarafından Turizm Danışma Ofisi ile tarihi ve kültürel yapılar hakkında bilgiler içeren tanıtım tabelalarının açılışı gerçekleştirildi.