"Suluova Soğanı" Amasya’mızın 14. Coğrafi İşaretli Ürünü Olarak Tescillendi
"Suluova Soğanı" Amasya’mızın 14. Coğrafi İşaretli Ürünü Olarak Tescillendi
Valiliğimiz öncülüğünde Suluova Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işareti tescil edilen İlimize özgü “Suluova Soğanı” nın Coğrafi İşaret Tanıtım Programı gerçekleştirildi.
Suluova ilçemizde düzenlenen programda Valimiz Mustafa Masatlı’nın yanı sıra Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, Birlik Müdürümüz Mustafa ÖRGÜT, siyasi partilerin temsilcileri, protokol üyeleri, TSO temsilcileri ile basın mensupları yer aldı.
Programda konuşan Suluova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Turgut Aksu, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok ile Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Amasya’mıza özgü ürünlerin tüm Dünya’ya tanıtılmasının önemine dikkat çekerek, ‘Suluova Soğanı’ Coğrafi İşareti Tescilinin İlimize hayırlı olması temennisinde bulundular.
Valimiz Mustafa Masatlı ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Değerli Protokol Üyelerimiz, Amasya sizlerin de bildiği gibi tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun şekilde yapılageldiği bir ilimizdir. Amasya’mızın tarımsal hasılası ülke ortalamasının üzerinde seyretmekte ve tarım ile hayvancılık faaliyetleri ilimize önemli ölçüde katma değer sağlamaktadır.
Şu anda Kenevir Tohumu ve Hünnap üretiminde Türkiye’de 1’inci, Şeker Pancarı Tohumu ve Amasya Elmasında 2’nci, Kuru Soğanda 3’üncü, Bamya ve Salatalıkta ise 5’inci sıradayız.
Bizler tarımın Amasya için taşıdığı önemin farkında olarak, göreve geldiğimizden beri bu alanda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. İlk olarak da tarımsal sulama yetersizliğini gidermek için, 2021 yılında yatırımlarımızı bir önceki yıla göre yaklaşık 15 kat arttırarak 46 milyon TL’ye çıkarıp, 26 bin dekar tarım arazisini sulamaya açtık.
2022 yılında da aynı hızla 54 milyon TL’lik bir yatırımla 21 bin dekarlık bir alanı suyla buluşturuyoruz. Yani sadece son 2 yılda tarımsal sulamaya 100 milyon TL bütçe ayırmış durumdayız. Sulama yatırımlarındaki bu artış ürün rekoltemize ve buna paralel olarak da üreticilerimizin gelirlerine olumlu katkılar sağlamaya başlamıştır.
Bununla birlikte son iki yılda 135.000 dekarlık Ayçiçeği, 4.860 dekar Nohut, 1.700 dekar Soya Fasulyesi, 14.050 dekar Triticale, 8.500 dekar Yonca Tohumu, %50 ve %75 hibe destekli olmak üzere üreticilerimize teslim edilmiştir.
Yine bu dönemde 1.000 dekar Ceviz, 100 dekar Amasya Misket Elması, 100 dekar Kuşburnu, 150 dekar İncir, 110 dekar Çilek, 162 dekar Trabzon Hurması, 720 dekar Kiraz ve 5 dekar Sumak Fidanı %50 ve %75 hibe desteğiyle çiftçilerimize ulaştırılmıştır.
Desteklemelerimiz hayvancılık alanında da devam etmiş ve 6 Milyon adet Yavru Sazan Balığı Üretimi gerçekleştirilerek, üreticilerimize 2 baş Gebe Düve, 35 baş Manda Boğası, 46.500 doz Çiçek Aşısı, 30.000 doz E-Coli Aşısı, 226 adet Süt Sağım Makinası ve Yardımcı Ekipmanı, 120 adet Buzağı Kabini ve Yardımcı Ekipmanı, 76 adet Hayvan Sulama Sıvatı ile 50 adet Göçmen Çadırı ve Güneş Enerjisi Sistemi desteği sağlanmıştır.
Tarımsal alet ve ekipman destekleri, tarımsal sertifikasyon hizmetleri, mera ıslah ve amenajmanları, su ürünleri istasyonu balık üretimi hizmet alımları da dahil olmak üzere 2021 ve 2022 yıllarında toplam bedelleri yaklaşık 26.8 Milyon TL olan projelere yaklaşık 20.5 Milyon TL hibe desteği sağlanmıştır.
Amasya hayvancılıkta, başta Suluova ilçemizde olmak üzere, önemli bir potansiyele ve fiyat belirleme gücüne sahip hayvan varlığına sahiptir. Biz de bu potansiyeli daha da üst noktalara taşımak adına Suluova ilçemizde faaliyet gösteren, Ülkemizin ilk Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB’si olan Suluova TDİ Besi OSB’nin mevcut kurumsal kimliği ile fiziki ve teknik altyapısını güçlendirdik.
Daha sonra kapasitesi dolan OSB’mizde genişleme çalışmalarına başladık. Şuan da OSB’mizin genişleme çalışmaları başarıyla tamamlanmış ve altyapı projesi Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programında yer almıştır. Suluova Besi OSB ilave alan ile birlikte toplam 152,5 hektar alan üzerinde, toplam kapasitesini 18.700 büyükbaş hayvana çıkaracaktır.
Hali hazırda Ülkemizin en büyüğü olan OSB’miz, genişleme alanının faaliyete geçmesiyle Avrupa’nın en büyüklerinden biri olacaktır. OSB’miz ayrıca kardeş Azerbaycan’da yapılacak Besi OSB’ler için de Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından, rol model olarak belirlenmiştir.
Bu çalışmaları yürütürken başta Cumhurbaşkanlığımız olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanlığımızın ve DOKAP’ın desteğini aldık. Bu vesileyle ilimizdeki tarım, hayvancılık ile sulama yatırım ve projelerini destekleyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığımıza ve DOKAP’a teşekkür etmek istiyorum.
Bildiğiniz gibi son 2 yıldır Coğrafi İşaretli ürünler konusunda önemli bir atılım gerçekleştirmiştik. Yaptığımız çalışmalarla 2020 yılında 4 olan coğrafi işaretli ürün sayımız, bugün itibarıyla 14’e çıkmış bulunmaktadır.
14’nci coğrafi işaretli ürünümüz ise, büyük bir memnuniyetle ifade ediyorum ki Suluova Soğanıdır. Zira Suluova Soğanı, kendine özgü özellikleriyle iç ve dış pazarlarda tercih edilen bir üründür. Suluova Soğanının coğrafi işaretinin tesciliyle birlikte, ürünümüz daha da değer kazanacak ve yurt dışında bilinirliği artacaktır.
Özellikle Avrupa ülkeleri, tarımsal ürünlerde kaliteli ve tescilli ürünleri özellikle tercih etmektedir. Bu noktadan sonra üreticilerimize düşen görev Suluova ve Amasya genelinde kaliteli soğan üretimini arttırmak ve tarımsal üretimimize üst seviyede katkı sunmaktır.
Bu düşüncelerle yeni Coğrafi İşaretli ürünümüzün Amasya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyor, bu sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.”
Valimiz Mustafa Masatlı’nın konuşmasının ardından Coğrafi İşareti alınan Suluova Soğanı’nın tescil belgesi teslim alındı.